woensdag 11 september 2013

Shoppen op de markt in Londen


Shop till you drop! Is wel één van dé zinnen die ik roep als ik een bezoek breng aan Londen. Een shopping walhalla voor elke fashionista en als je dat nog niet bent, word je dat van zelf wel als je al die leuke winkels, boutiques, warenhuizen en markten bezoekt. Over het laatste gaan we het vandaag hebben, want het is al lang duidelijk voor de toerist die naar Londen gaat, dat je een bezoek moet brengen aan Oxford street, Piccadilly Circus en Carnaby Street, maar soms vergeten mensen de grote, leuke en trendy markten en daarom ga ik je hier wat over vertellen.


Ik shop graag op Oxford street, Topshop, Primark, Miss Selfridges, Urban Outfitters en ga zo maar door. Ik kan me daar uren vermaken. Alleen als je me nou vraagt waar heb je de leukste items gezien deze vakantie, dan kan je vertellen dat, dat niet daar was, maar op de markt.

Als ik aan een markt denk, denk ik al gauw aan een Albert Cuyp of Dapper-markt. Niets van dit lijkt op de markten die ik heb bezocht in Londen. De markten die ik ga bespreken hebben alle drie een eigen stijl, maar ook een eigen beleving en daarom kan je van je bezoek aan deze markten een echt uitje maken.


Camden Lock Market

Ik zal gelijk beginnen met de grootste markt van de drie, namelijk Camden Lock Market. Deze markt is zo groot dat je er makkelijk kan verdwalen en na een dag er gelopen te hebben kan ik je vertellen dat je nog lang niet alles heb gezien. De markt bestaat uit naast de wel bekende kraampjes, ook uit overdekte gangetjes, winkeltjes en zelfs kelders met verborgen schatten. Wat het allemaal nog leuker maakt is dat deze markt uit verschillenden categorieën/(sub)culturen bestaat. Zo is er bijvoorbeeld een deel vol Japans design, een alternatief gedeelte, een Arabisch deel, maar ook een gedeelte voor jonge designers.Je kijkt je ogen uit en steeds als ik er weer loop, weet ik niet waar ik moet kijken, er is zoveel te zien. Je kan hier voor een klein bedrag al goed slagen en je vind hier naast de massaproductie ook genoeg unieke stukken. Naast dat je hier geweldig kan winkelen, kan je hier ook heerlijk eten voor een klein prijsje. Hou jij meer van Chinees, maar je vriend/vriendin juist meer van Mexicaans? Geen probleem, er zijn zoveel verschillende tentjes die elk weer een eigen keuken hebben met hun lekkerste gerecht uit hun "thuis"-land.


Camden Lock Market  is een geweldige markt, waar je echt de hele dag voor moet uittrekken. Het is zeker de moeite waard en ga hier vooral heen met een lege maag. 

Metrostation: Camdem Town.
Wat te koop: Vooral kleding, accessoires, schoenen, gadgets en food.
Openingstijden: Zeven dagen in de week open van 10.00 - 18.00. (In het weekend is het hier erg druk.)


Portobello Market

Dit jaar bezocht ik voor het eerst Portobello Market en ik was zo enthousiast dat ik het jammer vond dat ik hier niet de hele dag kon rond struinen. De reden waarom dit niet kon was, omdat het in tijden weer eens heel hard ging regende in Londen en alle straten blank stonden. Het voordeel van winkelen in een winkel is dat je rustig door kan gaan en bij een markt niet. Maar ach wat ik heb gezien was super leuk, zo leuk dat het één van mijn hoogte punten was van de vakantie. Vintage, antiek, antiek en vintage! De echte vintage-antiek-liefhebsters kunnen hier hun hart ophalen en ik weet zeker dat ze een vreugde dansje doen als ze zien wat voor moois er allemaal verkrijgbaar is. Van eeuwen oude bontjassen, tot hippe 80's laarzen en ook voor jaren 20 hoedjes kan hier ook terecht. Je kan het zo gek niet verzinnen, want naast kleding is hier ook genoeg te vinden voor het interieur. Brocante stoelen, pompeuze spiegels en porseleinen, kitscherige kopjes die mijn oma ook nog in de kast heeft staan, bieden ze in originele staat aan.

Een markt waar je lekker kan snuffelen en waar geen eind aan komt, want hij is super lang! Omdat deze markt alleen vrijdag en zaterdag is, is hij wel altijd erg druk, maar ondanks dat is het de moeite zeker waard. Je kan hier voor een betaalbare prijs de mooiste vintage scoren, alleen moet je wel de kaft van het koren scheiden en goed op de prijzen letten, want die verschillen nog al erg per stalletje. Hoe chiquer het stalletje, hoe hoger de prijzen maar dit betekend niet perse dat ze de mooiste items hebben. Je moet echt even goed zoeken en een goede speurneus is dan ook geen overbodige luxe bij deze markt.


Deze markt is een echte topper voor de vintage liefhebster, met een neus voor stijl. Ben je een slimme shopper, dan kan je voor een leuk prijsje een vintage outfit scoren of misschien wel en nieuw interieur. 

Metrostation: Ladbroke Grove.
Wat te koop: Vintage kleding, antiek, sieraden, accessoires, meubels en overige interieur spullen.
Openingstijden: Vrijdag en zaterdag van 9.00 - 19.00


Spitafields Market

Dit is de kleinste markt van de drie, maar zeker nog groter dan een gemiddelde markt. De reden waarom ik over deze markt graag wat wou vertellen is, omdat hier veel (jonge) designers hun werk verkopen aan de (gewone) burger. Erg leuk, want zo kan je naast de trendy items ook de designer die het heeft gemaakt ontmoeten. Wat veel opvalt is dat naast de Britse designers, ook veel Japanse designers hier hun ontwerpen verkopen. Dus de "kawaii" zie je hier en daar wel terug komen, wat afgewisseld wordt met mooie illustratie kunsten. 

Naast dat de (jonge) designers hun ontwerpen aan je willen verkopen, is hier ook de nodig massaproductie verkrijgbaar voor een lage prijs. Niets mis mee, maar dat maakt deze markt wel een stuk commerciëler dan de andere twee. Ben je helemaal klaar met de markt, dan kan je ook nog een bezoekje brengen aan de verschillende schattige boutiques die om het marktplein bevinden. Heb je voor het middagprogramma nog niks te doen, dan is een bezoek aan de Spitafields Market een goed idee. Deze markt is een stuk kleiner dan de andere twee, dus je zal hier niet zo snel een hele dag verblijven, maar het is wel een markt die je een keer tijdens je bezoek aan Londen moet hebben gezien.

Metrostation: Liverpool Street
Wat te koop: Kleding, sieraden, accessoires en gadets
Openingstijden: Zeven dagen in de week open van 10.00 - 17.00. 


Zo dit was dan mijn uitgebreide verslag over drie hele leuk markten in Londen. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat ik je enthousiast heb gemaakt om één van deze markten te bezoeken. Ik weet zeker dat ik dat sowieso nog een keer ga doen. Kende jij deze markten al en  heb jij nog tips voor andere markten die ik moet bezoeken in Londen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten