zaterdag 25 mei 2013

Interview: TITI + THE GERMAN KID


TITI en de wat? Was mijn eerste reactie toen ik deze naam voorbij zag komen. Ik werd nieuwsgierig en surfte het internet rond voor meer informatie. Ik kwam uit bij een Belgisch, trendy en pastelkleurige website vol leuke en eigenzinnige items die mijn hart sneller deed kloppen. Ik was gelijk enthousiast en wou meer van dit label weten. Wie is het creatieve brein achter al deze collectie's en waar is het te koop?!


Al eerder zetten ik TITI + THE GERMAN KID in het Nederlandse daglicht, tijdens één van mijn outfit-post toen ik haar leuke tote bag "Strangers have the best Candy" liet zien, maar ik wou meer van deze dame weten en trok de stoute schoenen aan en mailde haar met de vraag of ze misschien tijd had om wat vragen te beantwoorden voor de Did You C.. bezoekers en dat deed ze graag. 

Ik wil jullie niet meer te lang laten wachten en jullie graag het interview laten lezen die ik had met Kristien Follon alias TITI. 

Let's start!
Je carrière begon in 2007, had je daarvoor al eerder bedacht dat je iets in de mode wou gaan doen?

Als kleuter keek ik enorm op naar mijn moeder en grootmoeder die truien breiden voor de hele familie, gordijntjes zitten te haken, kantklosten, tapijtjes knoopten en doeken borduurden. Niet enkel het gezellige aspect, maar vooral de technieken er achter boeiden me mateloos. Op jonge leeftijd kreeg ik deze technieken zelf onder de knie en begon ik deze te combineren en te gebruiken in eigen kledingstukken, op 14 jarige leeftijd besloot ik mijn liefde voor textiel en tekenen te combineren door een modeopleiding te volgen.


Hoe ben je op de naam TITI + THE GERMAND KID gekomen?

TITI is een bijnaam die mijn neefjes me bijna 10 jaar geleden gegeven hebben, die rondging in mijn vriendenkring en altijd is blijven hangen.

Aangezien ik geen label wou dat mijn échte naam zou dragen, omdat dit té serieus zou klinken voor wat ik wou doen, was de keuze van de nickname snel gemaakt…  Het liefst praat ik als brand, in het meervoud, zo heb ik het idee sterker te staan, vandaar mijn denkbeeldige muze ‘THE GERMAN KID’.

THE GERMAN KID, verwijst overduidelijk naar Duitsland, op het eerste zicht een atypisch modeland met een grote underground scène, het gevoel geen trends te volgen. Dat is nu nét wat ik met T+TGK ook niet wil doen! 


F/W '11Je label is erg eigenzinnig en origineel waar haal jij je inspiratie vandaan?

De meeste thema’s die ik reeds gebruikt heb kwamen uit tijdelijke obsessies of uit fases van mijn leven. Zo was ik als kind gefascineerd door clowns, het aantrekken en afstoten vandaar de ‘I ain’t afraid of no clown’ collection in de winter van 2011, of ‘The day destroys the night’ in de winter van 2012 heb ik gemaakt omdat ik in een schakelpunt van mijn carrière zat, ik stopte met mijn vaste job en ging 100% voor TITI + THE GERMAN KID, het was een ode aan mijn jaren lang nachtwerk, deze collectie heb ik ook in beeld gebracht met een kortfilm.

Ik doe veel inspiratie op voor details op straat, denk aan mensen en winkels die je kruist, street art, … Ik heb altijd wel wat papier bij voor aantekeningen. Ook bezoek ik graag musea en boekenwinkels.

De rode draad in al mijn collecties is rock’n roll, niet enkel de muziek maar ook de attitude, de sfeer, het gevoel dat je tot alles in staat bent.Hoe zou je jou eigen kledingstijl kunnen omschrijven?

Ik ben verliefd op alles met pailletten en glitters en mix dat graag met prints en materialen zoals leder. Mijn kleerkast hangt op kleur omdat ik anders iedere morgen uren zou nodig hebben met kiezen, ik draag graag iedere dag iets anders, op sommige dagen durf ik me zelfs tot 4x om te kleden. Ik kleed me graag zoals ik me voel.

Ook heb ik overal wel rondingen en kan hierdoor veel niet dragen maar dit maakt me wel creatiever met de kledingstukken die ik wél kan dragen. 


Is je collectie een kopie van je eigen stijl?

Er zijn wel dingen die terugkomen, zoals het mixen van materialen en de contrasten, ook heb ik zo’n 130 T-shirts met print in mijn kast. Nu ik er bij nadenk: Ja!

F/W '12

Je modellen voor je nieuwe collectie F/W '13 zocht je via Facebook, waarom deed je dat?

TITI + THE GERMAN KID is er voor iedereen, en iedereen kan T+TGK presenteren. Dat was het idee. Ik gebruik nooit professionele modellen, maar altijd mensen die ik ergens tegenkom en die de uitstraling en attitude hebben om mijn idee te vertalen in een passend beeld. 

Mijn nieuwste collectie draait rond muziek en rock’n roll, het leek me tof om op hiervoor een algemene oproep te plaatsen. 


S/S '12

Wat is volgens jou het verschil tussen België en Nederland qua mode?

Persoonlijk lijkt het me dat de Nederlandse mode-industrie commerciëler ingesteld is dan de Belgische. Belgische designers focussen meer op het creatieve, het artistieke, de kunst. Beide hebben uiteraard hun voordelen en nadelen.


S/S '13


Waar zie jij TITI + THE GERMAN KID over 5 jaar?
Hopelijk zit ik dan nog steeds gezellig in mijn Studio x Showroom in Hasselt en maak ik nog steeds een groot deel van de kledingstukken zelf. Wél hoop ik tegen dan te verkopen over heel Europa.
Ik hoop dan nog steeds mijn nieuwste collecties voor te kunnen stellen met een show, steeds op een underground locatie in België en/of Buurlanden.

Welke tip zou je geven aan de jongens en meiden die net zoals jij een eigen label willen beginnen? 

Organiseer geen show in Parijs, hou je niet aan typische openingsuren, investeer niet in zotte dingen omdat het zou moeten volgens de industrie. Doe wat je zélf wilt, kijk niet naar wat er van je verwacht zou kunnen worden. 

Kortom: hou je niet vast aan wat er al eens gedaan is, maar doe je eigen ding. Zo weet je zeker dat het is waar jij je goed bij voelt én ben je origineel. 


F/W '12

Dit was het interview! Wat een leuk label is TITI + GERMAN KID he?! Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn geworden over dit Belgische label als ik. 

Zou je graag een aankoop willen doen bij TITI + GERMAN KID en woon je in Nederland. Geen probleem, er is namelijk een webshop te vinden op www.titiandthegermankid.com en het label is te koop bij de winkel Vezjun, wat zich bevind op de Rozengracht 110 te Amsterdam. Daarnaast is het ook te koop in verschillende winkels in België, voor meer informatie moet je even een kijkje nemen op de website.


Ik wil Kristien nogmaals heel erg bedanken voor haar openhartigheid en de tijd die ze voor mij/ons heeft vrij gemaakt. Over een tijdje zal de F/W 13 collectie worden geshowd en ik ben erg benieuwd hoe die eruit zal zien. Hier over later natuurlijk meer over op Did You C..


Wat vind jij van het label TITI + GERMAN KID?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten